Manuele therapie

Het beter laten bewegen van de gewrichten en de houding en bewegingen te verbeteren.

Wat is manuele therapie?
Bij manueel therapie staan als doelen het beter laten bewegen van de gewrichten en het verbeteren van de houding en bewegingen centraal.
Een manueeltherapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Hiervoor gebruikt de manueeltherapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast.
De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Manueel therapie is geschikt voor iedereen, ongeacht de leeftijd, maar voornamelijk wanneer u een gewricht slecht kan bewegen, of als dit pijnlijk is.

Met welke klachten kunt u bij een manueeltherapeut terecht?
Manueel therapie kan een uitkomst bieden wanneer u een gewricht slecht kan bewegen of als dit pijnlijk is. Effecten van een behandeling zijn vrijwel direct merkbaar; gewrichten zullen beter functioneren waardoor bewegen makkelijker gaat. Voorbeelden van enkele klachten die een manueeltherapeut kan behandelen zijn:

  • hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
  • nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen;
  • lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;
  • hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn;
  • duizeligheid bij het bewegen van de nek;
  • kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten;
  • heupklachten.
     

Al tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak zal blijken of en hoe de specifieke klacht verholpen kan worden. Direct na de eerste afspraak is er dus duidelijkheid over de verdere behandeling.

De werkwijze van de manueeltherapeut
Tijdens uw eerste afspraak zal er een screening plaatsvinden, deze bestaat uit zowel een vraaggesprek als een lichamelijk onderzoek. In dit gesprek zal de manueeltherapeut u vragen stellen over de klachten; voorbeelden hiervan zijn: hoe zijn de klachten ontstaan en wanneer nemen de klachten toe of wanneer nemen ze juist af.

Op deze manier kan de therapeut de oorzaken van de klachten vaststellen en samen met u beslissen of manueel therapie zinvol is. Mocht hierbij de conclusie zijn dat manueel therapie niet zinvol is, dan zal de therapeut samen met u een andere aanpak voor verdere behandeling bespreken. Hierdoor zult u direct na de eerste afspraak duidelijk weten wat het vervolg zal zijn. Net als fysiotherapie is manuele therapie vrij toegankelijk. Dit betekend dat u in de meeste gevallen geen verwijzing nodig heeft van een arts.

De behandeling
De behandeling heeft voornamelijk doelen als functiestoornissen te herstellen en de pijn te verminderen. Maar ook het verbeteren van de vaardigheden in de dagelijkse activiteiten, het werk en in de sport zijn behoren tot deze doelen.
De manueel therapeut kent een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast, om de gewrichten beter te laten functioneren en de houding en bewegingen te verbeteren. Dit worden mobilisaties genoemd eventueel aangevuld met gedoseerde impulstechnieken oftewel manipulaties.
Een mobilisatie is een repeterend toegepaste techniek, meestal in de beperkte bewegingsrichting.
Een manipulatie is een mobilisatie in een eindstand, uitgevoerd met een gedoseerde snelheid met een korte impuls. Het is een zuiver passieve, voor een patiënt niet controleerbare beweging, waarbij een knappend geluid kan optreden. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig, vreemd, maar niet pijnlijk gevoel.
Aan het einde van een behandelserie stuurt de manueel therapeut een rapportage naar de huisarts en/of specialist.

Afspraak maken?

We hebben geen wachtlijsten, u heeft geen verwijzing nodig.

Vul uw gegevens in, wij nemen contact met u op.

Rutgers fysiotherapie
Coppelstockstraat 25
1056 XK Amsterdam

Telefoon: 020 683 81 65
E-mail: info@rutgerstherapie.nl

Routebeschrijving

Rutgers fysiotherapie
Augustinuspark 4
1185 CN Amstelveen

Telefoon: 020 683 81 65
E-mail: info@rutgerstherapie.nl

Routebeschrijving

© Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik van deze site a.u.b. het privacy reglement.

Ehio Media content marketing