Psychosomatische fysiotherapie

De behandeling van spanning- of stress gerelateerde klachten en aanhoudende, onverklaarbare pijn en vermoeidheid

Wat is psychosomatische therapie?
Bij psychosomatische therapie staat het herstellen van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid en tussen spanning en ontspanning centraal.
Een psychosomatisch fysiotherapeut heeft na de opleiding fysiotherapie de opleiding psychosomatiek gevolgd. Ook zijn er fysiotherapeuten die deze opleiding niet hebben gevolgd maar wel specifieke na en bijscholing hebben gevolgd, op het gebied van psychosomatische fysiotherapie. Hierdoor zijn zij dus ook zeer goed in staat een psychosomatische behandeling te geven.
De samenhang tussen de lichamelijke klachten en de geestelijke ofwel emotionele oorzaak is niet altijd direct bewust waarneembaar, waardoor de link naar de geestelijke component over het hoofd wordt gezien. Wat dan ook vaak voorkomt is dat de klachten wel degelijk aanwezig zijn, maar dat er geen oorzaak komt uit het medisch lichamelijk onderzoek. Een psychosomatisch fysiotherapeut kan hierbij duidelijkheid scheppen.

Met welke klachten kunt u bij een psychosomatisch fysiotherapeut terecht?
Psychosomatische fysiotherapie is een behandelvorm die zich kenmerkt door het begeleiden en behandelen van de psychosomatische component van de (pijn-)klachten. ‘Psyche’ betekent geest en ‘somatisch’ betekent lichamelijk, dus ‘psychosomatische klachten’ zijn klachten die een lichamelijke uitgingsvorm hebben, zoals pijn en vermoeidheid, en een geestelijke of emotionele onderliggende oorzaak. In psychosomatische therapie wordt er onderscheidt gemaakt tussen twee soorten klachten:

Lichamelijke klachten:
allerlei onverklaarbare lichamelijke (vaak chronische) klachten; zoals spier- of gewrichtsklachten, pijn in de nek of rug, fibromyalgia, enz.

Psycho-emotionele klachten:
onrust, stress, spanning, dwanghandelen, depressiviteit, ADHD, slapeloosheid, (chronische -) vermoeidheid, burnout, moeite met concentreren, prikkelbaar, snel emotioneel, beter willen voelen, moeite contact te maken met eigen lichaam, vervreemd voelen van eigen lijf, moeite hebben in het contact maken naar anderen, vaak afwezig zijn, problemen in relationele sfeer, problemen in werksfeer, enz


De werkwijze van de psychosomatisch therapeut
Vraaggesprek
Tijdens de eerste afspraak zal de psychosomatisch therapeut samen met u uw klachten bespreken, met als doel de oorzaak van uw klachten op te sporen. Door het vraaggesprek kan de psychosomatisch fysiotherapeut een duidelijk beeld krijgen van de situatie op dat moment en wat de mogelijke achterliggende oorzaken zijn van de klachten. Het kan ook het geval zijn dat niet direct tot de oorzaak gekomen kan worden, hier zal dan verder op doorgegaan worden tijdens een volgende afspraak.

Lichamelijk onderzoek
Na het vraaggesprek volgt het lichamelijk onderzoek psychosomatische fysiotherapie. Het doel van het onderzoek is een beeld te krijgen van de fysieke toestand van het lichaam en de spanning in het lijf. De psychosomatisch fysiotherapeut onderzoekt onder andere de beweeglijkheid van spieren en gewrichten.

Behandelvoorstel
Na het lichamelijk onderzoek wordt de informatie uit het vraaggesprek en het onderzoek besproken en de conclusie hiervan voorgelegd. Daaropvolgend zal het behandelvoorstel besproken worden. Hierin wordt o.a. het doel van de behandeling besproken, waar de behandeling uit zal bestaan en wat de eigen inbreng in het herstelproces zal zijn.

Voor een afspraak met de psychosomatisch therapeut hoeft u niet worden doorverwezen door een arts, dit is natuurlijk wel mogelijk. Echter kunt u gewoon direct een afspraak maken met de therapeut.

De behandeling
De behandeling is er op gericht de oorzaak van de psychosomatische klachten meer inzichtelijk te maken, waardoor een gedragsveranderingen gestimuleerd wordt. Als de oorzaak van de klachten achterhaald is, kan er gekozen worden om anders om te leren gaan met de klachten en of de oorzaak. Ook kan de behandeling er juist op gericht zijn de oorzaak van de klacht op te lossen.
Er zijn meerde behandeltechnieken die de psychosomatisch therapeut aan kan wenden, voorbeelden hiervan zijn: mindfulness, lichaamswerk, gesprekstherapie, ademhaling- en ontspanningsoefeningen, coaching, enz.
De reacties na een behandeling psychosomatische fysiotherapie kunnen zowel lichamelijk als geestelijk / emotioneel zijn. Zo zouden de aanwezige pijnklachten tijdelijk toe kunnen nemen. Ook zou het kunnen zijn dat er een emotionele reactie volgt die enkele dagen aan kan houden. Dit zijn normale reacties die ook weer verdwijnen. Mocht u hierover vragen hebben, neem dan contact op met uw psychosomatisch fysiotherapeut.

 

Afspraak maken?

We hebben geen wachtlijsten, u heeft geen verwijzing nodig.

Vul uw gegevens in, wij nemen contact met u op.

Rutgers fysiotherapie
Coppelstockstraat 25
1056 XK Amsterdam

Telefoon: 020 683 81 65
E-mail: info@rutgerstherapie.nl

Routebeschrijving

Rutgers fysiotherapie
Augustinuspark 4
1185 CN Amstelveen

Telefoon: 020 683 81 65
E-mail: info@rutgerstherapie.nl

Routebeschrijving

© Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik van deze site a.u.b. het privacy reglement.

Ehio Media content marketing